Tuesday, March 13, 2007

Vandalism


Jag har alltid sett upp till fotbollshuliganer.

De är verkliga anarkister som vågar frigöra sig från den grå vardagens stalinistiska förtryck, och omfamna sin inre lust att förstöra den samhällsordning som kommer till uttryck genom bestämda regler, acceptans av förlust och därmed mindervärdighet, samt bestämda kanaler för utlevelse av känslor.


!NO PASARÃN ERA ARSLEN!


På många sätt så anser jag att anarkister och supporterklubbar borde samarbeta mer. Läktarvåld och gatustensvåld, i fri och kärleksfull samverkan mot den totalitära diktaturen är vad vi behöver mer av, om inte annat så för att inse att motstånd, trots och olydnad är möjlig, trots allt.

Man kan ju argumentera för att läktarvåld skulle vara onödigt, men jag tror att våldet i sig kan vara en ventil, det sista steget mellan individen och vansinnet i en vansinnig värld. Det är sunt och hälsosamt att reagera med våld mot en situation som man inte har några skäl att finna sig i (se till exempel "Fun with Dick & Jane" med Jim Carrey), och det handlar inte om att ställa politiska krav, inte om att förhandla, inte ens om att slå till direkt mot etablissemanget, utan att leva ut sig själv, leva ut de karaktärsdrag som det moderna samhället undertrycker. Förr i tiden fanns det åtminstone - om jag får tillåta mig att vara provokativ - offentliga avrättningar, vilka var mer brutala metoder mot så kallade förbrytare men som tillät folket att få ut sina aggressioner genom att få tillåtelse att kasta sten och grönsaker på de dödsdömda.

Idag har vi actionfilmer. Det som jag sade i föregående inlägg stämmer fortfarande. Actionfilmerna duger knappast som supplement för den äkta fysiska känslan av att slå någon på käften.

På det sättet är huliganismen ett nödvändigt, tidlöst och vackert sätt för den förtryckta arbetarklassen (det finns arbetarklassaspekter även hos överklasshuliganer) att sparka uppåt mot den konsensusideologi som uttrycks i kapitalismens myt om den rättvisa tävlingen (fotboll), där övertramp bestraffas men de som förlorar i alla fall förlorar heder och ära.

Utan elitismen som är inbyggd i fotbollen så skulle inte huliganismen existera.



No comments: